Klimaat Spanje

Omdat Spanje ruim 505.992 km² beslaat verschilt het klimaat in Spanje veel tussen de diverse regio´s. Het grootste gedeelte van Spanje, namelijk het binnenland, heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. De gemiddelde temperatuur in de zomer is 24°C met uitschieters tot 40°C. In de winter is het gemiddeld 3°C met in de nacht geregeld vorst en uitschieters tot -10°C. Sommige stukken van het Spaanse binnenland zijn zeer droog in de zomer door een gebrek aan neerslag.

Indien u wilt overwinteren in Spanje zijn de ***Costa Blanca***, de iets nattere ***Costa del Sol*** en natuurlijk de ***Canarische Eilanden*** bij uitstek geschikt. In de winter is de temperatuur in deze regio's nog zeer aangenaam met gemiddeld 14 tot 20°C en beperkte neerslag. Al met al is het klimaat in Spanje zeer aangenaam en is Spanje dus ook uiterst geschikt voor een zonvakantie of om te overwinteren. Houd in beide gevallen wel het actuele ***weer in Spanje*** in de gaten.

Klimaat Oost-Spanje

De oostkust van Spanje heeft een Middellandse Zee-klimaat, dit is dan ook een zeer populaire vakantiebestemming onder Nederlandse vakantiegangers. In de zomers vindt u hier volop zon, met de warmste temperaturen in het zuiden. Ook in de winter is de temperatuur aardig met een gemiddelde van circa 11°C. Er valt gemiddeld grofweg 500mm neerslag per jaar in deze regio.


Klimaat Noord-Spanje

De spaanse noordkust heeft een gematigd zeeklimaat. In de zomer is het gemiddeld 19°C met relatief veel neerslag. De winters hebben een gemiddelde temperatuur van 8°C. Door de extra neerslag in deze regio is het noorden van Spanje relatief groen. Er valt in deze regio gemiddeld zo'n 1500mm neerslag per jaar.


Klimaat Zuid-Spanje

Het klimaat in Zuid-Spanje valt onder een mediterraans klimaat. Toch is het klimaat in ***Zuid Spanje*** zeer divers en hangen de omstandigheden voornamelijk af van de ligging ten opzichte van de zee. Dicht bij de zee is het klimaat meer gematigd waardoor